Op sommige plekken ter wereld leven mensen langer dan op andere plekken. Hoe kan dat? Die vraag stelt auteur en longevity onderzoeker Dan Buettner zichzelf. In de Blue Zones - bekend van de serie Live to 100: Secrets of the Blue Zones - wonen de meeste oude mensen ter wereld. In vijf afleveringen reist Buettner naar deze plekken.
De Blue Zones liggen in Griekenland, Japan, Italië, Amerika en Costa Rica. In deze gebieden worden mensen niet alleen ouder, ze hebben ook minder last van kwaaltjes. Dan Buettner doet al twintig jaar onderzoek naar het geheim achter een lang en gezond leven. En dus ook naar langer 'jong' blijven. Met als resultaat: een mooi lijstje eigenschappen die de meeste van deze mensen gemeen hebben. Kortom: lang leven kun je leren. De Blue Zones-bewoners vertellen je hoe.
Het zal niemand verbazen dat wat je eet invloed heeft op hoe je je fysiek en mentaal voelt. In de Blue Zones eten mensen bijna volledig vegetarisch of veganistisch. Ongeveer 95 procent van hun dieet bestaat uit biologisch verbouwde groenten, fruit, noten, granen en peulvruchten. Vlees staat zelden op het menu, gemiddeld maar vijf keer per maand.
Dag frisdrank
Ook bewerkt voedsel, suiker en zuivel laten ze meestal staan, net als alcohol. Ze drinken vooral veel water. Frisdrank is uit den boze, maar af en toe een kop koffie, thee of wijn (met mate) mag dan weer wel. Sterker: in sommige Blue Zones doen bewoners bijna dagelijks aan happy hour: ‘s middags één of twee glazen wijn. Maar dan alleen pure, biologische zonder chemische toevoegingen.
’Hara hachi bu’. Dat zeggen Japanse Blue Zone-bewoners vóór elke maaltijd. Zo herinneren ze elkaar om te stoppen met eten als je voor tachtig procent vol zit. Zo voorkomen ze dat ze meer eten dan nodig en krijgen ze ook nog eens minder calorieën binnen. Goed voor de gezondheid én de levensverwachting.
Of je nou net afgestudeerd bent, je nog je hele werkzame leven voor je hebt of al behoorlijk wat werkervaring hebt: je kunt al veel regelen voor je pensioen. Wat?
We weten allemaal hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. In Nederland doen we dat vaak door naar de sportschool te gaan of door te gaan hardlopen. In de Blue Zones is bewegen geen doel op zich, maar onderdeel van de dagelijkse routine. Mensen daar blijven actief door te wandelen (liefst tegen een berg op), te tuinieren of andere huishoudelijke klusjes te doen.
Waar wij vaak een wasdroger of een robotstofzuiger hebben, vegen mensen in de Blue Zones de vloer nog steeds met een ouderwetse bezem of hangen ze de was op. Wil je bewegen, maar vind je het lastig om dat vol te houden? Lees dan ook even wat de eigenschappen zijn van mensen die sporten gemakkelijk volhouden.
Doorwerken na je pensioen
In de documentaire zie je een Japanse man van dik in de negentig die nog steeds bezig is met zijn passie: keramiek maken. Elke dag werkt hij in zijn atelier, zit hij op z’n hurken, en maakt hij de mooiste kunstwerken. Hij blijft nieuwe technieken leren om zijn fysieke werk nog beter te doen. In Nederland tellen mensen soms af tot ze met pensioen kunnen. In de Blue Zones is dat duidelijk niet het geval.
Hoe zit het met jouw financiële situatie richting je pensioen? Lees meer over de mogelijkheden om je pensioen goed te regelen. Want als we allemaal echt zo veel ouder worden, willen natuurlijk ook genoeg geld hebben om leuke dingen te blijven doen.
In de Blue Zones hebben mensen veel familie en vrienden om zich heen. Ook hebben ze een goede band met hun buren, brengen veel tijd met andere mensen door en spelen een actieve rol in hun gemeenschap. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Familie staat centraal. Directe familie zoals ouders, partners, kinderen en kleinkinderen zijn het allerbelangrijkst.
Kennen we Joy uit het vorige seizoen van B&B vol Liefde nog? De jongen woonde in de Spaanse bergen en had het de hele tijd over zijn purpose. Kijkers werden er nogal kriegel van, maar Joy had mooi gelijk. Wie een purpose - een doel - heeft, leeft zeven jaar langer, zeggen onderzoekers.
Zinvol leven
In de Blue Zones is een purpose heel belangirjk. Dat kan van alles zijn, zoals voor familie zorgen, vrijwilligerswerk doen of een hobby zoals koken, tuinieren of kunst. Een goed voorbeeld is schaapherder Giovanni uit Sardinië. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het verzorgen van zijn kudde schapen. Zijn purpose geeft zijn dagen structuur en maakt zijn leven zinvol. En een zinvol leven houd je dus héél lang vol.
Stress is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen ongelukkig zijn. En wie ongelukkig is, wordt niet gezellig oud. In de Blue Zones nemen mensen dagelijks tijd om te ontspannen. Door te mediteren, te bidden, te reflecteren, of op een andere manier tot rust te komen, verminderen ze hun stresslevels.
Doe een middagdutje
Goed slapen is trouwens ook belangrijk. Blue Zones-bewoners hebben vaste slaaproutines en doen regelmatig een middagdutje.
Geinspireerd geraakt? Lees dan ook het artikel: Dit zijn de eigenschappen van mensen die gezond leven.
In de Blue Zones blijven mensen hun hele leven leren. Ze lezen veel en zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Op het Griekse eiland Ikaria komen mensen regelmatig samen over allerlei onderwerpen te praten. En zelfs als je negentig bent, kun je naar de bibliotheek om boeken te lenen over onderwerpen waar je nog niets over weet, bewijst één van de mannen uit de docu.
Een scherpe geest
Die nieuwsgierigheid zorgt er niet alleen voor dat bewoners in de Blue Zones veel kennis hebben, maar zo blijven ze ook contact met anderen maken. Dit houdt hun geest scherp en zorgt voor een actief sociaal leven.
Een positive mindset
Naast deze eigenschappen hebben de vele tachtig- en negentigplussers in de Blue Zones ook een gestructureerd leven, doen ze regelmatig vrijwilligerswerk en zijn ze over het algemeen positief ingesteld.
Kortom, lang leven kun je leren. Veel van deze eigenschappen zijn relatief makkelijk over te nemen. Nodig je buren eens uit voor een etentje, breng meer structuur in je leven, eet gezond(er) en probeer positief te blijven. Zo vergroot je je kansen op een lang, gezond en gelukkig leven en steven je vitaal af op je pensioen!
NN International Longevity Report 2024
Nationale-Nederlanden doet elk jaar onderzoek naar de levensverwachting van Nederlanders en NN doet dat ook voor de inwoners van een tiental andere landen. We delen graag drie interessante dingen over de link tussen hoeveel geld we hebben en hoe lang we leven uit het laatste onderzoek (juni 2024).
-
1Nederland staat bovenaan in de Financial Well-being Index. Dat betekent dat Nederlanders meestal goed voorbereid zijn op een lang leven en de financiële uitdagingen die daarbij horen. Van de ondervraagden kan 57 procent meer dan drie maanden zonder inkomen leven;
-
2Mensen die genoeg spaargeld hebben om langer dan zes maanden zonder inkomen te kunnen leven, zijn het meest fit en gezond. Degenen met weinig of geen spaargeld scoren het laagst op de fysieke welzijnsladder;
-
3Financieel stabiele mensen kijken positiever naar de toekomst. Daardoor voelen ze zich mentaal vaak beter, wat ook weer positieve impact heeft op hun levensverwachting.