Stap 1: Controleer de accu
In de winter komt het vaker voor: de auto start opeens niet meer. Dit komt doordat de accu van je auto minder energie kan leveren als het koud is. Hoe kouder de omgeving van de auto is, hoe minder kracht de accu heeft. Terwijl die juist harder moet werken om de koude motor te starten.
Laat daarom voor de winter je accu controleren bij een autogarage. De automonteur kan je accu vervangen of opladen als dat nodig is.
Je accu laadt op tijdens het rijden. Maak daarom in de winter ook autoritjes van 30 minuten of langer.
Hoe zit dit bij een elektrische auto?
Bij een elektrische auto is starten minder een probleem in de winter. Want de accu hoeft geen startmotor aan te zetten. Je merkt misschien wel dat je actieradius lager wordt. Dit komt doordat de batterij van je auto reageert op lage temperaturen. Daarnaast vraagt de verwarming meer elektriciteit. Bij vorst kan de actieradius tot 30% minder zijn. Het is goed om daar rekening mee te houden in de winter.
Stap 2: Wissel naar winterbanden
Met winterbanden heeft je auto meer grip op de weg als het koud is. Je remweg is ook korter bij water, sneeuw of ijs op de weg.
Stap 3: Maak je autoruiten ijsvrij
Staat je auto buiten? Dan krijg je te maken met bevroren ruiten. Het kan een hele klus zijn om deze te ontdooien. Met een ijskrabber kun je het ijs eraf krabben. Of je sprayt er ruitontdooispray op, waardoor het ijs op je ruiten smelt. Je kunt ook bevriezing voorkomen met een antivriesdeken op je voorruit.
Gebruik in elk geval geen warm water. Daardoor kan er een barst in je ruit ontstaan.
Vastgevroren ruitenwissers voorkomen? Zet ze 's nachts omhoog.
Ruitensproeiervloeistof met antivries
Ook in de winter moet je soms je voorruit schoonsproeien voor goed zicht. Maar bij vorst kan de ruitensproeiervloeistof vastvriezen aan je ruit. Vul de vloeistof daarom bij met een antivriesvariant. Deze is blauw en bevriest niet. De variant die je in de zomer gebruikt is roze of geel. Zorg er wel eerst voor dat je de ruitensproeiervloeistof helemaal leeg sproeit. Daarna kun je bijvullen met antivries.
Stap 4: Smeer de rubbers van je deuren in
Om dichtgevroren portieren te voorkomen, kun je de rubbers insmeren met een speciale stick. Talkpoeder of goed schoonmaken helpt ook.
Stap 5: Gebruik geen handrem
Parkeer je de auto? Zet hem dan niet op de handrem, want deze kan vastvriezen. De auto blijft ook op zijn plek in de eerste versnelling of in parkeerstand (P - bij een automaat).
Een elektronische handrem kun je wel gewoon gebruiken. Dit systeem werkt namelijk niet met kabels die kunnen bevriezen, maar op stroom.
Stap 6: Zorg dat je deze spullen hebt
Dit zijn handige spullen om in je auto te hebben in de wintermaanden:
- IJskrabber
- Startkabels
- Sneeuwborstel
- Antivriesdeken
- Warme dekens (voor jezelf, bij pech onderweg)
- Ruitensproeiervloeistof met antivries
En dan nog een handig hulpmiddel om buiten je auto te bewaren: een slotontdooier.
Autopech in de winter?
Sta je met pech langs de weg in de vrieskou? Of heb je een ongeluk door de gladheid? Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je snel hulp. Bel de NN Alarmcentrale: +31 (0) 26 400 23 90.
Heb je nog geen Autoverzekering met module Pechhulp? Ook handig voor een elektrische auto.
Bereken je premieNationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Autoverzekering. Je sluit deze verzekering makkelijk online af via ons. Lees meer over de bemiddeling.