6 type hardlopers: welke ben jij?

​​​Overvolle parken op de zondagochtend, marathons die binnen drie uur zijn uitverkocht: hardlopen is populairder dan ooit. Welk type hardloper ben jij? En hoe kunnen wij je helpen om een nóg enthousiastere renner te worden?

De ik-wil-wel-maar-het-lukt-niet-echt loper

Je hebt de mooiste hardloopschoenen, een hippe outfit en een zorgvuldig uitgedacht hardloopschema. Het enige wat ontbreekt is intrinsieke motivatie. Met andere woorden: je hebt er gewoon niet écht zin in. Elke week zeg je: ‘Volgende week begin ik écht’. Om de week erna precies hetzelfde te zeggen. Neem van ons aan, je bent niet de enige. Zoals jij zijn er zovelen.

Onze support-tip

Het gaat om die eerste stap over de drempel, dat eerste rondje om het huizenblok. En vanuit daar een klein rondje in het park. Voor je het weet ren je zomaar je eerste vijf kilometer. Met het hardloopschema van atleet Björn Koreman gaat dat lukken.

De gezelligheidsloper

De buurvrouwen vroegen of je je aan wilde sluiten bij hun hardloopclubje. ‘Leuk,’ zei je. Het klonk zo gezellig. En toen was er die vriend die zei dat hij te druk was om af te spreken. ‘Je kon wel mee hardlopen’, zei hij. Dan konden jullie tijdens het rennen bijpraten. Weer zei je ‘ja’. En zit je nu met de spreekwoordelijke gebakken peren. Om nog maar te zwijgen over de energie die het kost om te rennen én praten tegelijk.

Onze support-tip

Ook al ren je alleen maar voor de gezelligheid en koffie na afloop, je doet het mooi wél. Hulde! Wist je dat hardlopen nóg leuker wordt als je een doel hebt? Het is die bekende stok achter de deur die zorgt dat je gemotiveerd blijft. Maak een schema en leef naar het event toe. De voldoening achteraf zorgt ervoor dat je meteen weer een volgende doel zoekt! Schrijf je met je buurvrouwen, vriend of collega’s in voor een hardloopevent zoals de NN Dam tot Damloop of een van deze andere hardloopevents waar je je voor kunt inschrijven.

Tip: doe een sportmedische check

Regel een sportmedische check voor je start met hardlopen! Een sportarts kijkt dan hoe fit je bent en wat je wel of niet aankunt. Met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je zo’n check tot € 150,- vergoed.

Alles over een sportmedische check

De mooiweerloper

Bij een mooiweerloper begint het rond april voorzichtig te kriebelen. Dat snappen we: onderzoek wijst uit dat een temperatuur tussen 10 en 17 graden door hardlopers als ideaal gezien wordt om een goede prestatie neer te zetten. Jou gaat het misschien niet per se om die topprestatie, maar vooral om het zonnetje en de aangename temperatuur. Dan kost het je geen enkele moeite om je hardloopschoenen uit de kast te pakken en een rondje te rennen. Maar o wee als de zon plaatsmaakt voor donkere wolken of – erger nog – regen. Dan weet je niet hoe snel je weer huiswaarts moet keren. Opvallend trouwens hoe hard je dan ineens kunt rennen, maar dat terzijde.

Onze support-tip

Zoek iemand in je omgeving om de mindere weersomstandigheden samen mee te trotseren. Als je met iemand afspreekt, is de kans dat je daadwerkelijk gaat vele malen groter. Want je laat je hardloopbuddy toch – figuurlijk én letterlijk – niet in de kou staan? We geven je graag nog meer handige tips om de meest voorkomende afhaakmomenten te doorstaan.

De Strava-loper

Elke doorgewinterde hardloper weet: If it’s not on Strava, it didn’t happen. Het platform telt 135 miljoen (!) leden, waarvan een groot deel fanatieke renners. Geen rondje park of bos zonder dat je Strava aangezet hebt. Smartwatch of telefoon vergeten? Echt niet dat je gaat rennen - het idee alleen al. Net als een rondje van 4,7 of 8,1 kilometer: onmogelijk! Alleen hele getallen tellen. Of halve kilometers, bij hoge uitzondering. Dan nog maar een keer extra door de straat om precies op vijf of acht kilometer uit te komen. En daarna tevreden toekijken hoe de kudos binnenstromen.

Onze support-tip

Weet je wat niet alleen leuk is voor jezelf, maar ook goed werkt om indruk te maken op je Strava-volgers? Mooie routes rennen. Gebruik daarvoor de NN Hardlooproute-planner. Geef aan waar je wil lopen, hoeveel kilometer en hoe lang je ongeveer onderweg wilt zijn, en de planner geeft je een mooie route.

De marathonloper

Je hebt meer hardloopshirts dan gewone kleding, en kunt uren praten over hartslagzones, intervaltrainingen en mooie routes. Je krijgt alerts als de startbewijzen voor de marathons van Amsterdam en Rotterdam in de verkoop gaan. Tegen de tijd dat de meeste mensen op zondagochtend wakker worden, heb jij er al twintig kilometer op zitten. En dat post je dan natuurlijk ook op Strava en Instagram, tot grote irritatie van de ik-wil-wel-maar-het-lukt-niet-echt loper. Zodra je over de finish komt denk je alweer aan je volgende marathon. Verslaafd? Nee joh, gewoon rete-enthousiast. En vooruit, een heel klein beetje verslaafd misschien.

Onze support-tip

Marathonlopers hoeven we niet uit te dagen om een nóg betere loper te worden. Sterker nog, vergeet je niet af en toe een rustdag in te lassen? Een must om blessures te voorkomen. Op dat soort dagen kun je een stevige wandeling maken, want ook wandelen heeft heel veel voordelen.

De mindful loper

Hoe hard of hoe ver je rent, boeit je niet. Voor jou is hardlopen een moment van rust en reflectie. Het is dé manier om de dag van je af te laten glijden en af te rekenen met (werk)stress en huiselijke beslommeringen. Daarom ren je het het liefst aan het eind van de dag. Je focust op je ademhaling en je omgeving, en voelt de stress meteen uit je lichaam stromen. Voor jou gaat hardlopen niet om prestaties, maar is het vooral een goedkope therapiesessie. Je bent niet de enige voor wie het zo werkt.

Onze support-tip

Er zijn talloze wetenschappelijke studies die bewijzen dat hardlopen positieve impact heeft op mentale problemen. Mensen die regelmatig hardlopen hebben minder last van depressieve symptomen, (werk)stress en angststoornissen. Blijf vooral lopen op de manier die jij het lekkerst vindt.

Kom ook in beweging

Of je nu een mooiweerloper bent of een Strava-verslaafde; er zit een hardloper in iedereen! Hoe vaak, snel of hard je loopt is niet belangrijk, het gaat erom dát je loopt. Kom ook in beweging. Onze support heb je!

Meer over hardlopen

Hardlopen is verreweg de makkelijkste sport om mee te beginnen. Lees er meer over in ons blog 9 redenen waarom hardlopen de ideale sport is om mee te beginnen. En als je dan zover bent om je eerste (kilo)meters te maken, let dan ook nog even hierop: dit zijn de meest gemaakte beginnersfouten bij het hardlopen.

Meer binnen thema