Vlekkeloos verhuizen naar je huurwoning: check!

Tijd om je studentenwoning of het ouderlijk huis achter je te laten? Graag! Je eerste huurwoning wacht op je. Wat een fijn idee! Je eerste ‘echte’ woning, meer ruimte en meer eigen verantwoordelijkheid. Fijn, maar misschien ook een beetje spannend. Verhuizen doe je namelijk ook niet elke dag. Met deze checklist verhuis je zonder zorgen naar je nieuwe huurhuis.

Dag studentenkamer

  • Huurbaas op de hoogte stellen
    In euforische staat stel je iedereen op de hoogte van je nieuwe stek. Vergeet daarbij ook je huurbaas niet. Houd rekening met een opzegtermijn van 1 of misschien wel 2 maanden, en meestal moet je de huur schriftelijk opzeggen. Dat kan vaak met een net mailtje, maar soms vraagt je huurbaas om een geprinte brief met handtekening. Misschien kun je zelfs eerder verhuizen als je zelf een nieuw huurder aandraagt? Vragen staat vrij.

  • Borgstelling en oplevering kamer
    Check goed wat er in het huurcontract staat over de borgstelling en het opleveren van je kamer. Mag de vloer blijven liggen? Moet je de muur in de kleur schilderen zoals je de kamer betrok? Je wilt immers wel je borg terug.
  • Controleren verhuurovereenkomst
    Vergeet niet om de verhuurovereenkomst van je nieuwe huurwoning goed te checken (eventueel samen met ouders of een expert) voordat je tekent. Zo kom je niet voor onverwachte uitgaven of andere verrassingen te staan.

Contracten verhuizen

  • Inboedelverzekering aanpassen en verhuizen
    Verzamel informatie online en laat je goed informeren.
  • Gas, water en licht regelen
    Energie en water zijn natuurlijk onmisbaar voor ultiem woonplezier. Zorg dus dat je dit op tijd aanvraagt, maar niet zonder een vergelijkingsrondje om te bepalen welke aanbieder bij jouw wensen en budget past.
  • Televisie en internet
    Lekker je favoriete series urenlang achter elkaar kijken zit er niet in zonder televisie of internet. Het verhuizen of opnieuw aanvragen van internet en tv duurt vaak een paar weken. Begin hier dus ruim op tijd mee.
  • Adreswijzigingen
    Zodra je verhuisd bent, is het natuurlijk belangrijk om familie, vrienden, je werkgever en instanties op de hoogte te stellen van je verhuizing. Goed om te weten: vaak kun je je verhuisdatum al eerder opgeven bij instanties en je werkgever, zodat je belangrijke post alvast kunt laten meeverhuizen.

Spullen verhuizen

  • Opmeten van nieuwe woning
    Meet voordat je jouw hele inboedel in je nieuwe woning probeert te proppen of je huidige meubels wel passen. Misschien kun je die twijfelaar wel inruilen voor een ruimer tweepersoonsbed? Wanneer je de woningcorporatie lief aankijkt, mag je de meest belangrijke afmetingen vast eerder komen opmeten. Of, vraag naar een plattegrond met afmetingen.

Waardevolle spullen verzekeren?

De waardevolle spullen in je nieuwe woning goed verzekeren?

Bereken de premie

  • Verhuisteam samenstellen
    Vele handen maken licht werk; trommel dus genoeg vrienden en familie op voor de grote verhuizing. Informeer eventueel ook bij verhuisbedrijven, mocht je wel een helpende hand van echte pro’s kunnen gebruiken.
  • Verhuisbenodigdheden inslaan
    Denk aan verhuisdozen huren of lenen, touw en tape aanschaffen, etc. Zorg dat je alles in huis hebt wat het verhuizen makkelijker maakt. Een verhuizing is vaak niet milieuvriendelijk, dus houd een beetje rekening met de planeet (en je portemonnee). Rol je breekbare items bijvoorbeeld in een T-shirt en gebruik geen bubbelplastic. Bekijk zeker ook onze andere inpaktips en verhuistips voor een verhuizing met een klein budget.
  • Grote schoonmaak en eindinspectie
    Bewijs je trouwe studentenkamer een laatste eer en maak ‘m zo schoon als ‘ie nog nooit is geweest. Tijdens de eindinspectie met je huurbaas wil je immers gedoe voorkomen.

Verhuischecklist

Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Onze ‘Checklist verhuizen’ helpt je met alle belangrijke zaken waar je aan moet denken. Op die manier kun je de verhuizing soepel laten verlopen.

Hallo huurwoning

  • Nieuwe woning goed inspecteren
    Inspecteer je nieuwe huurwoning grondig samen met iemand van de corporatie. Geef gebreken direct aan tijdens de inspectie. Heb je per ongeluk iets over het hoofd gezien? Noteer gebreken en maak foto’s. Zet dit op de mail naar de woningbouwvereniging of nieuwe huurbaas. Zo kan er achteraf nooit onenigheid ontstaan en kunnen vervelende zaken op tijd verholpen worden.
  • Eventuele verhuisschade doorgeven
    Schade tijdens je verhuizing? Balen! Met een goede inboedelverzekering is er geen paniek. Met een Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden is schade aan je inboedel door een ongelukje tijdens de verhuizing tot € 5.000,- gedekt.
  • Inrichten
    Eindelijk, het allerleukste aan een nieuwe woning kan beginnen: het inrichten en er echt jouw thuis van maken. Nu kun je legitiem urenlang Instagram en Pinterest afstruinen voor inspiratie.

Vlot verhuisd, en nu?

  • Huurtoeslag
    Heb je al gecheckt of je in aanmerking komt voor huurtoeslag? Dat kan je zomaar honderden euro’s in de maand schelen. Vraag je huurtoeslag op tijd aan, zodat je er direct van kunt profiteren als je verhuisd bent.
  • Inschrijven bij de gemeente
    Niet vergeten om je op tijd bij de gemeente in te schrijven. Vaak kan dit al voor je verhuizing, maar uiterlijk vijf dagen nadat je op je nieuwe adres woont.
  • Verzekeringen
    Verdiep je ook als je huurt in verzekeringen. Een verzekering kan de kosten dekken bij schade aan je spullen. Ook in andere situaties waarbij de kosten hoog kunnen oplopen kan een verzekering uitkomst bieden.

Verzekeringen bij een huurhuis

Meer binnen thema

Meer artikelen