Appartement kopen? Check wat de VvE inhoudt!

Ben je eigenaar van een appartement? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar wat houdt dit precies in? Wij vertellen het je!

Wat is de VvE?

Als je eigenaar bent van een appartement betaal je met een actieve VvE een VvE-bijdrage. Hiervan worden de gemeenschappelijke uitgaven betaald, zoals bijvoorbeeld de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering en het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes. Maar lid zijn van de VvE houdt meer in. Voordat je een appartement koopt, is het daarom handig om je te verdiepen in de financiële middelen, onderhoudsplannen en verzekeringen van de VvE.

Welke verzekeringen zijn verplicht bij de VvE?

Er zijn voor de VvE twee verzekeringen verplicht: de aansprakelijkheids- en opstalverzekering. Waar ben je dan precies voor verzekerd?

Verzeker jullie spullen samen

Ga je samenwonen? Vergeet niet jullie woning en jullie spullen goed te verzekeren.

Bereken de premie

1. Aansprakelijkheidsverzekering van de VvE

De VvE aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die het appartementencomplex veroorzaakt aan (eigendommen van) derden. Waait er een dakpan weg en komt deze op een geparkeerde auto terecht? Dan ben je verzekerd. De schade wordt niet gedekt als je als bewoner particulier een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Aansprakelijkheid voor:

  • Waterschade aan de inboedel van bewoners, zoals een gebroken hoofdwaterleiding, als gevolg van onvoldoende onderhoud door de VvE;
  • Schade die een bezoeker oploopt door een onveilige situatie in het gebouw, denk aan een slecht onderhouden trap of gladde vloeren;
  • Schade bij onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld wanneer een bewoner met zijn jas tegen net geschilderde muren in de gezamenlijke ruimte loopt, omdat er geen bordje ‘nat’ is opgehangen.

Is er waterschade ontstaan, omdat een andere bewoner zijn bad heeft laten overstromen? Dan moet de schade gemeld worden bij de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de bewoner die de schade heeft veroorzaakt.

2. Opstalverzekering van de VvE

De opstalverzekering dekt schade aan het appartementencomplex bij onder andere brand, lekkage, storm, inbraak en zelfs een ontploffing. Controleer of er een glasverzekering is opgenomen in de opstalverzekering. Is dit niet het geval? Overweeg dan om zelf een glasverzekering af te sluiten.

Waar moet je op letten als lid van de VvE?

Heb je (opzettelijke) schade door een van de inwoners van jouw appartementencomplex en wil je weten of je hiervoor verzekerd bent? Of ben je benieuwd of je wel goed verzekerd bent tegen schade door bijvoorbeeld storm? Met de onderstaande tips ben je als lid van de VvE goed voorbereid!

Tip 1: Vraag naar de appartementenclausule

Een verschil met de opstalverzekering voor bijvoorbeeld een eengezinswoning is de toevoeging van de appartementenclausule. Heeft een van de bewoners van het appartementencomplex met opzet of door schuld schade veroorzaakt? Denk aan een brand. Dan biedt de appartementsclausule uitkomst en ben jij hiervoor verzekerd. De verzekeraar zal jouw schade vergoeden. Het is dus handig om bij de VvE te checken of de appartementenclausule is toegevoegd aan de opstalverzekering.

Tip 2: Verzeker zelf de verbeteringen aan het appartement

Heb je een appartement dat veel beter is afgewerkt dan die van de andere bewoners? Of heb je een nieuwe badkamer of keuken geplaatst? Dan kan de waarde van jouw koopappartement hoger zijn dan wat de VvE verzekerd heeft. Controleer daarom of de opstalverzekering voldoende is voor jouw situatie. Het is dan ook belangrijk om in dit geval zelf het eigenarenbelang te verzekeren. Dit kan je bij sommige verzekeraars meeverzekeren op de inboedelverzekering. Ook is een losse verzekering waarmee je alleen eigenarenbelang verzekert mogelijk.

Tip 3: Voorkom onderverzekering bij de opstalverzekering
De kosten van een opstalverzekering hangt onder andere af van de herbouwwaarde. Dit zijn de kosten voor het opnieuw bouwen van het gebouw. De herbouwwaarde is niet hetzelfde als de som van wat de appartementen samen waard zijn. Om onderverzekering te voorkomen kan een taxateur de herbouwwaarde vaststellen. De verzekeraar of VvE schakelt hiervoor een herbouwwaarde-taxateur in.

Tip 4: Sluit extra verzekeringen af als bestuurslid van de VvE

Ben je voorzitter, penningmeester of secretaris van de VvE? Dan is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zeker aan te raden. Je neemt namelijk beslissingen voor de VvE. Gaat het toch mis en stelt iemand jou aansprakelijk voor schade? Dan sluit je met deze verzekering jouw persoonlijke aansprakelijkheid uit. Daarnaast kun je ook een rechtsbijstandverzekering voor de VvE afsluiten. Deze ondersteunt bij juridische conflicten met de overheid, leveranciers en leden.

Meer binnen thema

Meer artikelen