Samenlevingscontract ontbinden? Dat doe je zo

Jullie hadden een samenlevingscontract en hebben nu besloten uit elkaar te gaan. Het einde van een relatie is ingrijpend. Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe je dit juridisch regelt. Hoe kun je een samenlevingscontract ontbinden?

Ontbinden van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract ontbinden is een stuk makkelijker dan een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Jullie zijn voor het samenlevingscontract naar de notaris geweest. Daar zijn afspraken gemaakt over jullie relatie en wat er moet gebeuren als jullie uit elkaar gaan. Soms staat in het samenlevingscontract iets opgenomen over hoe het contract ontbonden kan worden.

Aangetekende brief

Vaak is het ontbinden zo simpel als verhuizen. Zodra je niet meer samenleeft, geldt het samenlevingscontract niet meer. Ben je nog niet officieel verhuisd, maar wil je het samenlevingscontract wel ontbinden? Dan is het juridisch voldoende als je je ex-partner een brief stuurt met de mededeling dat je het samenlevingscontract opzegt.

Onderteken de brief met je naam, je handtekening en de datum. Verstuur de brief aangetekend met een ontvangstbevestiging. Dan weet je zeker dat je ex-partner het ontvangt.

Afspraken maken na ontbinden samenlevingscontract

Je kunt een samenlevingscontract eenzijdig ontbinden. Dat houdt in dat je geen akkoord hoeft te hebben van je ex-partner. Toch zullen jullie de nodige afspraken moeten maken over wat jullie doen met jullie bezittingen, het huis en eventuele kinderen.

Uitgangspunt bij het stopzetten van jullie samenlevingscontract is het nakomen van de afspraken die in jullie samenlevingscontract staan. Neem jullie samenlevingscontract dus goed door.

Je kunt van het samenlevingscontract afwijken als jullie het er beiden mee eens zijn. Willen jij en je ex-partner nieuwe afspraken maken? Dan maak je een vaststellingsovereenkomst.

Let op bij afspraken of regelingen die niet in het samenlevingscontract staan. Deze stoppen niet automatisch bij het ontbinden van het samenlevingscontract.

Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Als jullie samen een koopwoning en hypotheek hebben, moeten jij en je partner goede afspraken maken. Je kunt bijvoorbeeld jullie gezamenlijke woning verkopen. Maak dan afspraken over hoe de overwaarde of restschuld verdeeld wordt.

Het kan ook zijn dat een van jullie in het huis wil blijven wonen en de woning overneemt. Leg afspraken duidelijk vast in een vaststellingsovereenkomst. Stel de bank of hypotheekverstrekker op de hoogte en maak een afspraak met een notaris voor de eigendomsoverdracht.

Huurwoning

Hebben jullie een huurwoning? Dan is het belangrijk om te bepalen wie er huurder is volgens het huurcontract. Staat het huurcontract op één naam? Dan is dat degene die in de woning mag blijven wonen. De ander heeft meestal geen recht op de woning.

Zijn jullie beiden huurder volgens het huurcontract? Dan hebben jullie allebei recht op de woning. Jullie moeten dan samen afspreken wie er in de woning mag blijven.

Staat het huurcontract op één naam, maar is de ander als medehuurder geaccepteerd? Dan hebben jullie ook allebei recht op de huurwoning. Het maakt daarvoor niet uit of je de huurder bent of de medehuurder. Jullie moeten dan samen afspreken wie er in de woning mag blijven.

Staat het contract op allebei jullie namen? Deel dan per aangetekende brief met de verhuurder dat een van de jullie uit de woning vertrekt.

Samenlevingscontract ontbinden met kind(eren)

Hebben jij en je partner samen het gezag over jullie kind of kinderen en gaan jullie een samenlevingscontract verbreken? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Hierin maken jullie afspraken over de gezamenlijke verplichtingen en wie er voor de kinderen gaat zorgen.

In het ouderschapsplan staan onder andere afspraken over:

  • Hoe de zorg en opvoeding tussen de ouders wordt verdeeld
  • Afspraken over het delen van informatie tussen beide ouders
  • Hoe beslissingen worden genomen over belangrijke onderwerpen zoals de schoolkeuze
  • Kosten van opvoeding en verzorging en eventuele kinderalimentatie
  • Betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan

Ook kunnen jullie afspraken maken over wat jullie als ouders belangrijk vinden bij de opvoeding. Denk ook aan omgang met beide families, vakanties en op welk adres en gemeente de kinderen ingeschreven worden.

Partneralimentatie

Na het ontbinden van een samenlevingscontract, hoeft er geen partneralimentatie te worden betaald. Anders dan bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk is dit bij het opzeggen van een samenlevingscontract geen verplichting. Jullie kunnen hier wel afwijkende afspraken over maken.

Opgebouwde pensioenrechten

Bij het ontbinden van een samenlevingscontract behoudt ieder zijn eigen pensioen. Je hebt bij een samenlevingscontract geen recht op elkaars pensioen.

Nabestaandenpensioen

Staan jullie als partner geregistreerd bij jullie pensioenfondsen? Dan heb je bij een eventueel overlijden van je ex-partner wel recht op nabestaandenpensioen. Je hebt alleen recht op het deel van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd voor en tijdens de duur van jullie samenlevingscontract.

Wanneer jullie het samenlevingscontract ontbinden dan is het belangrijk dit te melden bij jullie pensioenfondsen.

Verdeling van schulden

Waren er al schulden tijden het opstellen van het samenlevingscontract? Dan zijn hier afspraken over gemaakt in het samenlevingscontract. Gaan jullie het samenlevingscontract ontbinden? Dan houden jullie je aan deze afspraken.
Zijn er later schulden ontstaan, dan moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden. Ook als er schulden ontstaan door het ontbinden van het samenlevingscontract, zul je hier afspraken over moeten maken. Deze afspraken leg je vast in de vaststellingsovereenkomst.

Verdeling van de inboedel

Meestal wordt een samenlevingscontract opgesteld op het moment dat mensen gaan samenwonen. Daarin maak je afspraken over de spullen die ieder meebrengt en wat daarmee gebeurt als de relatie eindigt. Vaak blijft wat jij meebrengt van jou en wat je partner meebrengt van hem of haar. Maar hoe zit het met de spullen die jullie samen hebben gekocht? Jullie gemeenschappelijke bezittingen. Hierover zullen jullie nieuwe afspraken moeten maken.

Verdeling overige bezittingen

In het samenlevingscontract staan waarschijnlijk ook afspraken over overige bezittingen. Denk hierbij aan erfstukken van de familie, zoals een horloge of een verlovingsring. Maar ook een eerder aangeschafte auto, motor of boot valt hieronder.
Afspraken in het samenlevingscontract zijn hierin leidend. Hebben jullie hier geen afspraken over gemaakt, dan zullen jullie nieuwe afspraken moeten maken. Deze leg je vast in de vaststellingsovereenkomst.

Mediator of advocaat

Komen jullie er samen niet uit? Dan kan het helpen een mediator in te huren bij het ontbinden van het samenlevingscontract. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die helpt om problemen op te lossen. Hij of zij is onpartijdig en werkt met jou en je partner samen om goede afspraken te maken en vast te leggen.

Het inhuren van een mediator is vaak goedkoper dan het inhuren van een advocaat. Een mediator werkt namelijk met jullie samen om tot afspraken te komen. De kosten worden dan ook meestal gedeeld.

Kosten ontbinden samenlevingscontract

Jullie samenlevingscontract ontbinden kost niets. Wel kunnen er kosten zijn voor andere zaken, zoals het inhuren van een mediator. Ook kunnen de afspraken die jullie maken kosten met zich meebrengen. Zoals over jullie woning of het verdelen van een inboedel.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met je notaris of belastingadviseur.

Meer artikelen