1. Meerdere ogen inschakelen
De meeste mensen nemen bij het bezichtigen van een woning vader, moeder of een vriend mee. Handig, want zo maak je gebruik van hun kennis en misschien wel technisch inzicht. Meerdere mensen zien meer. Zorg er wel voor dat iedereen zich zo neutraal mogelijk opstelt tijdens de bezichtiging. Dit versterkt een mogelijke onderhandelingspositie. Ondanks dat jij zelf misschien wel direct verkocht bent bij een bezichtiging, houden anderen het hoofd koel en kijken zij vaak met een meer zakelijke blik. Is dit huis een goede investering voor de lange termijn?
2. Huiswerk voor aanvang doen
Verdiep je voor de bezichtiging in de mogelijkheden rondom het huis. Denk aan de bereikbaarheid, zoals wegen en verbindingen met het openbaar vervoer. Je reist immers elke dag vanuit het nieuwe huis naar je werk, het centrum of vrienden en familie. Ook is het handig om het bestemmingsplan online te lezen, dit geeft inzicht in de wijk waar het huis staat. Zo lees je wat er in de komende jaren wordt verbeterd, maar ook met welke uitdagingen een wijk kampt. Verder bekijk je vooraf nog eens de documenten die je van de verkopende partij of makelaar hebt ontvangen. Of de foto’s van het huis online. Zo zie je waar je op moet letten en kun je vragen opschrijven.
3. Buurt verkennen op locatie
Wanneer je op locatie bent aangekomen, neem ook de tijd om de buurt te verkennen. Kijk goed rond in de straten rond het huis. Voel jij je hier op je gemak? Welke voorzieningen zijn er? En hoe ziet het huis van de buren eruit? Uiteraard loop je ook langs de woning die je gaat bezichtigen. Je krijgt dan al een beeld van het huis. Voor een goede indruk kijk je meerdere keren in de straat en beoordeel je deze zowel overdag als ’s avonds.
4. Het huis in het licht
De bezichtiging van een koopwoning doe je altijd met daglicht. De meeste makelaars houden hier ook rekening mee en plannen in het winterseizoen bijvoorbeeld geen bezichtigingen na 16:30 uur. Je kunt het huis immers alleen in het licht beoordelen. Houd er bij de bezichtiging ook rekening mee dat het huis er op een zonnige dag beter uitziet dan op een bewolkte regenachtige dag.
5. Onderzoek de woning goed
Als potentiële koper heb je onderzoeksplicht, welke in later stadium belangrijk is, bijvoorbeeld als er verborgen gebreken naar boven komen. Het betekent dan ook dat je het fijne van de woning wilt weten. Bekijk dan ook het hele plaatje en laat je niet van je stuk brengen door de makelaar met zijn (verkoop)praatje. Stel vooral de vragen die je eerder hebt bedacht of opgeschreven. De verkoper heeft een meldingsplicht. Tip: vraag daarom specifiek naar gebreken.
6. Reden van verkoop achterhalen
Vraag in ieder geval aan de makelaar waarom de eigenaren willen verhuizen. Hebben ze al een ander huis gekocht? Dan kan dit je ook helpen in de onderhandeling. Het huis willen ze meestal voor een bepaalde datum van de hand doen. In je eigen onderzoek neem je ook mee hoe lang het huis al te koop staat en hoe lang de vorige bewoners er hebben gewoond. Wanneer mensen maar een korte periode in het huis hebben gewoond probeer je de redenen te achterhalen.
7. Staat van het huis vaststellen
De staat van het huis is belangrijk voor de waarde. Tijdens de bezichtiging bekijk je dan ook alle ruimtes van het huis: van schuur tot kruipruimte. Onderzoek het leidingwerk en beoordeel de keuken en badkamer. Het vernieuwen van deze zaken kan veel geld kosten. Verder heb je ook een goed werkende Cv-ketel nodig. Check dus hoe oud deze is, zo weet je of je die snel moet vervangen. Vocht en scheuren zijn verder belangrijke aandachtspunten. Hoe zijn deze ontstaan? Vraag of je foto’s mag maken van de gebreken.
Bekijk verder de lichtinval en indeling van de kamers en andere vertrekken. De indeling moet praktisch zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor een volgende koper, want misschien wil je later weer eens verhuizen. Verder houd je rekening met de toekomst. Nu heb je bijvoorbeeld nog geen kinderen, maar wat als je een tweeling krijgt? Of wanneer je met een kantoor aan huis start? Heb je dan genoeg kamers? En zo nee, kun je deze bijbouwen of op een andere manier uitbreiden. Belangrijk is ook om te bepalen wat draagmuren zijn, voor verbouwingswensen.
8. Buitenkant van het huis beoordelen
Naast de binnenkant, beoordeel je ook de buitenkant van de woning. Dit doe je tijdens de bezichtiging, maar ook na de bezichtiging heb je hier tijd voor. Neem tijdens de bezichtiging zoveel mogelijk in je op. Meestal heb je namelijk een afspraak nodig met de huidige eigenaren of makelaar om de tuin of het dak nog eens te inspecteren. Vraag dus altijd naar de staat van het dak, de deuren, ramen en kozijnen. Heb je kunststof kozijnen of heb je te maken met hout dat weer snel geschilderd moet worden?
9. Nog een keer kijken en hulp inschakelen
Probeer altijd twee keer te kijken in een huis. Bij een tweede bezichtiging zie je meer. Op plekken waar de woningmarkt onder druk staat, denk aan steden als Amsterdam en Utrecht, moet je echter snel schakelen. Een tweede bezichtiging komt daar dan ook weinig voor en mensen brengen na één bezichtiging een bod uit. Een bouwkundige keuring kan in deze situatie uitkomst bieden. Je neemt deze dan ook als ontbindende voorwaarde op bij het uitbrengen van een bod. Je geeft aan hoeveel het onderhoud of het herstel maximaal mag kosten. Kost dit volgens het officiële rapport meer? Dan mag je de koop ontbinden. Verdiep je ook in de andere ontbindende voorwaarden, voordat je een bod uitbrengt.
Je maximale hypotheek
Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.