Geld verdienen naast je werk: hier moet je op letten

Verkopen via een online marktplaats, parttime freelancen of een side hustle als internetondernemer. Geld verdienen naast je baan kan op talloze manieren. Wat is een goede manier om meer financiële ruimte te creëren? En hoe voorkom je problemen met je werkgever of de Belastingdienst? In dit artikel zetten we de regels en opties op een rij.

Heb je tijd over naast je vaste baan? Dan kan je geld bijverdienen, ook naast je fulltime baan. Check wel je contract, want sommige werkgevers zijn hier strenger in dan anderen. Die hebben regels om schade te voorkomen. Bijvoorbeeld omdat je ook voor de concurrent werkt. Met een duur woord heet dat een concurrentie- of nevenwerkzaamhedenbeding. Soms staat hier ook iets over beschreven in je cao of personeelshandboek.

Daarnaast is het altijd een goed idee om je plannen af te stemmen. Het geeft een fijn gevoel als beide werkgevers akkoord zijn met je werkindeling.

Waarom je wil bijverdienen naast je baan

Een extra inkomen is prettig. Soms als appeltje voor de dorst. In tijden van hoge inflatie en gepeperde energierekeningen helaas steeds vaker noodzaak. Weer anderen streven naar financiële vrijheid. Geld bijverdienen is van alle tijden. Denk maar aan het aloude heitje voor een karweitje.

Afwisseling van werk

Soms heeft de tweede baan een andere functie dan willen bijverdienen. Afwisseling van werk bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld door je kantoorbaan af te wisselen met praktisch werk, zoals hovenieren of meubelmaken. Ook kan mensen helpen een manier zijn om meer werkgeluk te ervaren. En overweeg je een carrièreswitch? Een tweede baan helpt je die op laagdrempelige wijze te verkennen. En alvast wat ervaring op te doen.

Vermogen voor later opbouwen

Tot slot kun je met werken naast je baan een potje voor later opbouwen. Het geld dat je verdient is immers een extraatje. En dat maakt het makkelijker om het opzij te zetten. Daarmee wordt die mooie reis of aanvulling op je pensioen een realistisch doel. Benieuwd hoe je dat slim aanpakt? Lees dan ons artikel over sparen, beleggen of aanvullend pensioen.

Sparen voor een reis of ander doel?

Open nu eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

Wat kun je naast je baan doen om geld te verdienen?

Wie wat extra's wil verdienen, heeft veel om uit te kiezen. Dankzij het internet zijn er talloze mogelijkheden om geld te verdienen. En er is steeds minder technische kennis nodig om bijvoorbeeld een webshop op te zetten. Maar ook de meer traditionele manieren van bijverdienen zijn nog altijd in trek. Groeperen we al die mogelijkheden, dan blijven er grofweg vier categorieën over:

1. Een vaste bijbaan in loondienst

Behoefte aan wat afwisseling naast je huidige baan? Een vaste bijbaan in loondienst is een makkelijke manier om je horizon te verbreden. Bijvoorbeeld door ander soort werk ernaast te doen. En het mooie aan een tweede vaste baan: de extra inkomsten zijn structureel.

2. Inkomsten uit overig werk

Je kunt ook bijverdienen met klusjes of huishoudelijk werk voor anderen, zoals schoonmaken. Of met werken als artiest of beroepssporter. Ben je niet in loondienst en voor de Belastingdienst ook geen ondernemer? Dan moet je deze verdiensten mogelijk opgeven als 'inkomsten uit overig werk'. Vraag een adviseur hoe jouw bijverdiensten belast zijn. Andere voorbeelden zijn werken als gastdocent, een eigen e-book verkopen via internet of kranten bezorgen.

3. Parttime freelancewerk

Trekt het ondernemerschap je? Dan gaat je hart vast sneller kloppen van werken als zelfstandige. Je vaste baan ernaast zorgt voor zekerheid: vast inkomen, pensioen en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Bespreek je plannen ook met je werkgever voordat je van start gaat.

4. Geld verdienen met online verkopen of verhuren

Dankzij het internet hebben steeds meer mensen een side hustle online. Een side hustle is een hippe term voor een werkzaamheid naast je baan. Grote platforms helpen je daar maar al te graag bij. Op zoek naar inspiratie?

Een klein greep uit de mogelijkheden:

  • Tweedehands spullen of kleding verkopen
  • Webshop met handgemaakte producten
  • Je kennis verkopen via online cursussen
  • Je woning, auto of andere spullen verhuren
  • Of verdien geld aan eigen content via advertenties

Wanneer is een KvK inschrijving nodig?

Voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel gelden drie criteria:

1. Je levert diensten en/of producten.
2. Je vraagt hier meer voor dan de kostprijs (commerciële prijs of concurrerend uurtarief).
3. Je doet zaken met mensen buiten de kring van vrienden en familie.

Voldoe je aan deze drie punten? Dan is het waarschijnlijk nodig om je in te schrijven in het handelsregister. Op de website van de KvK vind je aanvullende vragen en situaties ter verheldering.

De Belastingdienst heeft handelsplatforms in het vizier

Online geld verdienen voelt minder officieel. Maar val niet voor de verleiding om je extra inkomen achter te houden. De Belastingdienst speurt namelijk actief naar mensen die de aangifte bewust of onbewust ontduiken. Bijvoorbeeld met honderden dagelijkse verzoeken om gegevens van verkopers op websites zoals Marktplaats. Maar wat zijn de regels rondom extra geld verdienen dan eigenlijk? En moet je echt van elke verkochte blouse je inkomsten opgeven?

Wanneer moet je inkomsten opgeven?

In twee gevallen moet je aangifte doen:

1. Verwacht je winst te maken?
2. Lever je de producten regelmatig?

Dus verkoop je af en toe iets uit je kledingkast of schuurtje? Dan is er geen reden om je zorgen te maken. Verkoop je regelmatig of met het doel om winst te maken? Dan is dit voor de Belastingdienst een bron van inkomsten waarover je belasting betaalt.

Wat te doen bij twijfel? Op de website van de Belastingdienst staan twee voorbeelden en veel voorkomende situaties uitgelegd. En anders kun je nog bellen met de BelastingTelefoon.

Bijverdienen en belasting betalen

Bijverdienen naast je vaste baan is leuk. En dat blijf zo als je er rekening mee houdt dat je belasting moet betalen. Bepaalde bijverdiensten vallen bijvoorbeeld onder inkomsten uit overig werk. Die moet je opgeven bij je belastingaangifte. En dan moet je vaak achteraf nog belasting betalen over deze inkomsten. Zet daarom een deel deze inkomsten op een aparte spaarrekening. Dan weet je zeker dat het niet opgaat aan nieuwe sneakers.

Hoeveel je moet reserveren hangt af van je totale belastbaar inkomen. Dus bijvoorbeeld ook je salaris. Tot een inkomen van € 75.518,- per jaar is dat 36,97% (2024). Verdien je meer? Reserveer dan 49,50% van je bijverdiensten voor de belastingen. Ook hiervoor geldt: win advies in om te weten hoe jouw bijverdiensten belast zijn.

Hoeveel mag je bijverdienen naast je werk?

Achter deze vraag schuilt meestal een misverstand. Sommigen denken dat je over extra inkomsten tot een bepaald bedrag geen belasting betaalt. Feitelijk betaal je geen belasting over een inkomen tot € 8.700,- op jaarbasis (2023). Maar dat is alleen zo als je totale inkomen lager is dan dit bedrag. Over het geld dat je naast je baan verdient, betaal je het gewone belastingtarief.

Twee keer opletten als je twee banen hebt

Met twee banen krijg je veel dingen dubbel: collega's, computersystemen, werkafspraken, enzovoorts. Een aandachtspunt is om het overzicht te bewaren. Daarnaast zijn er twee belangrijke regels om in de gaten te houden:

1. Loonheffingskorting bij twee banen

Wat is loonheffingskorting? Je werkgever betaalt alvast loonheffing aan de Belastingdienst, zodat jij dit niet achteraf hoeft te doen. Loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies volksverzekering. En vaak wordt bij de afdracht loonheffing een korting toegepast, namelijk de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Dit wordt loonheffingskorting genoemd.

Heb je twee banen in loondienst? Let dan op dat je niet door beide werkgevers de loonheffingskorting laat toepassen. Grote kans dat je anders te weinig loonheffing betaalt en de Belastingdienst moet terugbetalen. Dat maakt werken voor twee organisaties wel minder gunstig. Maar één werkgever mag de korting toepassen.

2. Maximum toegestaan aantal uren

In principe mag je maximaal 12 uur per dag werken met een maximum van 60 uur per week. Werk je voor een langere periode, dan ligt de grens volgens de Arbeidstijdenwet lager:

  • Vanaf 4 weken: gemiddeld maximaal 55 uur per week
  • Vanaf 16 weken: gemiddeld maximaal 48 uur per week

Met twee banen moet je zelf in de gaten houden hoeveel uren je werkt. Je werkgevers weten namelijk niet hoeveel uren je bij de andere werkgever uitvoert.

Geld verdienen naast je werk: gunstig of niet?

Bijverdienen naast je vaste baan moet je vooral doen als je het leuk vindt. De afwisseling van werk kan je werkplezier verhogen. En natuurlijk is het extra geld welkom. Maar reken je niet te snel rijk. Vaak moet je achteraf nog belasting betalen over de inkomsten uit je side hustle. Reken daar dus op met een spaarbuffer en voorkom een bittere nasmaak. Houd je je dan ook nog aan de regels en afspraken in je contract? Dan staat niets je in de weg om voor die extra pegels te gaan.


Wil je meer weten?